In 2017 wordt SP 95 vervangen door E10

Vanaf 1 januari 2017 schakelen de Belgische benzinestations van SP95 over op E10.

1. Waarover gaat het? Je stelt je zeker een heleboel vragen over de nieuwe brandstof die in ons land op de markt gebracht is. Je weet dat de loodvrijebenzine 95, SP95, die nu beschikbaar is in de Belgische benzinestations 5% ethanol bevat (1e generatie biobrandstof). Hier de nieuwe generatie brandstof, SP95 – E10.

De voordelen:
- SP95 – E10 is minder schadelijk voor het milieu. Ze bevat 10% ethanol, ze vermindert de CO2-uitstoot. De ethanol is een alcohol die vooral geproduceerd is van suikerbieten en granen (tarwe en mais). Geproduceerd in België en in Europa uit streekeigen oogsten is ethanol een hernieuwbare energie die toelaat om de C02-uitstoot met 60 % te verminderen ten opzichte van benzine, als we rekening houden met het volledige productieproces vanaf het veld tot het benzinestation.
De nadelen:
- De energiedichtheid van SP95 – E10 is lager dan die van SP95. Dit veroorzaakt een verbruiksstijging met 1,7 %. Maar deze verbruiksstijging is bijna niet op te merken door de bestuurder omdat ze lager is dan de verbruiksstijging veroorzaakt door een te lage bandspanning van minder dan 0,5 bar (+ 2,4 %) of door een vervuilde luchtfilter (+3%). Als SP95 – E10 gepaard gaat met de toepassing van eenvoudige ecodrivingregels laat dit een vermindering van het benzineverbruik en de CO2-uitstoot toe en bespaar je.
- SP95 – E10 verbrandt sneller. Niet-aangepaste motoren kunnen daardoor corrosie ondergaan.

2. Welke wagens zijn geschikt?
De brandstof is voor meer dan 90% van de voertuigen op de markt geschikt. Anders gezegd, op enkele uitzonderingen na zijn alle benzinevoertuigen die na 2000 in omloop gebracht zijn en vele voertuigen van voor 2000 geschikt om met SP95-E10 te rijden.

3. Waar kan ik de geschiktheid van een moto controleren?
Er is een lijst van merken en modellen ter beschikking gesteld door het Touring Training Center. Deze is beschikbaar via het tabblad van dit Excelbestand.

4. Waar kan ik de geschiktheid van een wagen controleren?
Er is een lijst van merken en modellen ter beschikking gesteld door het Touring Training Center. Deze lijst is beschikbaar via de link van de website Febiac  -http://e10.febiac.be/public/e10.aspx?lang=NL

5. En de Oldtimers?
Old en youngtimers tolereren E10 moeilijk. Bij gebrek aan Eurosuper moeten ze overschakelen naar Super 98. Of deze brandstof zou ook kunnen verdwijnen in de benzinestations.

6. Conclusie:
Wagens ouder dan 15 jaar moeten overschakelen op Super 98.